Het hoofd boven water houden als studerende moeder

Als studerende moeder heb je een duidelijk doel voor ogen: het krijgen van een goede baan en een goede toekomst kunnen bieden voor jezelf en je kind(eren). Dit is geen gek idee, aangezien het opleidingsniveau van kinderen mede wordt beïnvloed door die van de ouders. Een diploma is zeker geen overbodige luxe en het nastreven waard, ook voor jonge studerende moeders.

Studerende moeders hebben het niet makkelijk

mother-studyingHet wordt je als studerende moeder daarentegen niet makkelijk gemaakt. Studiefinanciering (de prestatiebeurs) is veelal de enige bron van inkomsten. Alleenstaande moeders hebben daarnaast recht op eenoudertoeslag. Omdat studeren en het verzorgen van een kind al erg lastig te combineren zijn, is het hebben van een bijbaan vrijwel onmogelijk. Dit betekent dat veel studerende moeders moeite hebben om rond te komen. Daarbij komt nog dat studievertraging en -uitval vaak voorkomen, waardoor de prestatiebeurs en eenoudertoeslag vaak moeten worden terugbetaald. Volgens minister Bussemaker kan dit wel onder gunstige voorwaarden en bovendien wordt er al voldoende rekening gehouden met studerende moeders door onderwijsinstellingen.

studerende-moeders_590xn

Tips en mogelijke oplossingen

Wat te doen als de kans niet groot is dat de wetgeving wordt aangepast, zodat je als studerende moeder financieel meer lucht krijgt?

  • Ten eerste: gebruik je sociaal netwerk! Probeer opvang voor je kind(eren) te regelen via familie en/of vrienden en kijk wat zij kunnen betekenen;
  • Een andere optie zou zijn dat je geld leent bij kredietverstrekkers, zoals banken, verzekerings- en financieringsmaatschappijen of andere financiële dienstverleners. Bij het maken van een keuze voor een kredietverstrekker met behulp van een vergelijkingssite is het wel belangrijk om kritisch te blijven;
  • Een ander goed idee is om te kijken of mensen spullen gratis aanbieden in Facebookgroepen of om in “weggeef”-groepen te vragen of anderen iets kwijt kunnen;
  • Informeer goed waar je als studerende moeder recht op hebt. Probeer echter niet teveel energie te steken in het aanschrijven van speciale fondsen, aangezien je niet zomaar financiële ondersteuning zal krijgen. Een goede website om te bezoeken is die van de Stichting Steunpunt Studerende Moeders. Het geeft veel nuttige informatie en je kan er terecht met vragen. Ook heeft de site een forum waar je als studerende moeder steun kan vinden bij andere studerende moeders of waar je tips uit kan wisselen.

Tot slot: houd in gedachte dat je als jonge moeder niet voor niets studeert. Het is ontzettend leerzaam, je ontwikkelt je zelfstandigheid en doordat je je studie met de zorg voor je kind(eren) moet combineren, leer je prioriteiten te stellen en te plannen. Het is belangrijk om momenten van ontspanning te zoeken en om positief te blijven denken. Dit laatste is nog wel het belangrijkst, want met een positieve instelling kom je verder dan je denkt!