Kinderopvang wordt komende jaren goedkoper

kinderopvang

Er is goed nieuws voor werkende ouders die de kinderen naar de kinderopvang brengen. Nadat het kabinet in september aankondigde de kinderopvangtoeslag te verhogen met 290 miljoen euro, komt daar nu nog eens 100 miljoen euro extra bij. De verhoging van de toeslag betekent dat jonge ouders honderden euro’s per jaar besparen op de kosten voor kinderopvang. De eerste verhoging gaat in op 1 januari 2016. De extra verhoging geldt voor 2017 en verder. Over doorvoering van het Belastingplan waarin deze extra verhoging is opgenomen, stemt de Tweede Kamer aanstaande dinsdag.

De Brancheorganisatie Kinderopvang is blij met het nieuws. Zij riepen het kabinet al langer op om meer geld te investeren en de kinderopvang serieus te nemen. Goede en betaalbare kinderopvang is belangrijk om als jonge ouders werk en gezinsleven te kunnen combineren.

Werkgelegenheid kinderopvang

Dit is ook goed nieuws voor de kinderopvang zelf, die sinds 2011 slechte tijden kende doordat ouders minder gebruik van de opvang en toeslag maakten en in plaats daarvan hun kind naar opa of oma brachten. Ongeveer 30.000 medewerkers verloren de afgelopen jaren hun baan. Door de verhoging van de kinderopvangtoeslag is de verwachting dat er de komende jaren meer kinderen naar de opvang gaan. Hierdoor verwacht men dat er in de sector ruim 10.000 nieuwe banen bij komen.

Tags: