Meer echtscheidingen na de crisis

scheiden neemt toe

We komen langzaam uit de crisis, de economie begint weer aan te trekken. En dit betekent: meer scheidingen. Koppels krijgen namelijk weer meer financiële armslag om daadwerkelijk uit elkaar te kunnen.

Terug naar het niveau van voor de crisis

Vorig jaar scheidden 35.000 echtparen. Dat is al 5 procent meer dan in 2013, stelt het CBS. Daarmee was het aantal echtscheidingen in 2014 terug op het niveau van 2008. De echtparen die vorig jaar gingen scheiden waren gemiddeld 15 jaar getrouwd. Dit is een jaar langer dan tien jaar eerder. Ook het aantal geregistreerde partnerschappen dat wordt ontbonden, is gestegen.

Duur van het huwelijk

Geen uitstel meer

Door de crisis en het instorten van de huizenmarkt was het voor veel echtparen simpelweg financieel niet mogelijk om te gaan scheiden. Vele echtparen hebben lang moeten wachten om de scheiding door te kunnen zetten omdat ze het niet konden bolwerken om twee huishoudens te financieren. Als je een koophuis had dat onder water stond of onverkoopbaar was, maakte het onmogelijk om te scheiden. Nu de consumenten in Nederland weer meer financiële armslag krijgen en de huizenmarkt weer aantrekt, is de stap om nu echt uit elkaar te gaan veel makkelijker geworden.

Vergrijzing en andere maatstaf

Naast de financiële vooruitgang is er ook sprake van vergrijzing onder de koppels. Bij de oudere generaties was het vroeger altijd ‘not done’ om te scheiden en bleef je bij elkaar. Ook verstandshuwelijken waren niet onbekend in de samenleving. De norm is niet meer dat je hoe dan ook bij elkaar moet blijven. Hierdoor zijn er nu dus ook meer oudere echtparen die uit elkaar gaan.

Drukte bij de mediator

Toch wordt de aantrekkende economie en de betere financiële situaties van de huishoudens gezien als het belangrijkste wat het aantal scheidingen nu doet stijgen. Marga Steenmeijer, een mediator uit Assen, zit momenteel met een bomvolle agenda van stellen die nu willen en kunnen scheiden. Sommigen zaten zelfs al anderhalf jaar terug al bij haar, maar konden het financieel toen niet opbrengen de scheiding door te zetten.

Tags: