Moeder krijgt meer alimentatie bij echtscheiding met kinderen

Bij een scheiding waar minderjarige kinderen bij betrokken zijn, is het heel belangrijk om goede afspraken over alimentatie vast te leggen in het ouderschapsplan. De afspraken over de hoogte van de alimentatie zijn echter lang onduidelijk geweest. Onlangs heeft de Hoge Raad hier een einde aan gemaakt. Hun uitspraak is helder: vaders moeten voortaan meer bijdragen aan de kosten als kinderen bij de moeder blijven wonen. Daarmee komt de Hoge Raad op voor moeders die na een scheiding alleen achterblijven met kinderen. Het is wel belangrijk dat je als gescheiden moeder zelf actie onderneemt om de kinderalimentatie te laten verhogen!

Einde aan verschillen in regio’s

Dit jaar kregen alleenstaande ouders met een laag inkomen, en dat zijn vooral gescheiden moeders, recht op een extra toeslag voor hun kinderen. Dat geld is afkomstig van de Rijksoverheid. De hoogte van de alimentatie wordt echter bepaald door de landelijke Expertgroep Alimentatienormen. Zij vonden dat de extra toeslag af kon worden gehaald van het bedrag dat kinderen na een scheiding nodig hebben. Daardoor hoefden gescheiden vaders minder en soms zelfs geen alimentatie voor hun kind(eren) te betalen. Een aantal rechtbanken in de Randstand vond dat zo oneerlijk dat zij hier niet in mee gingen.  De Hoge Raad werd gevraagd om een bindende uitspraak te doen, zodat moeders overal hetzelfde bedrag aan kinderalimentatie krijgen. Alle rechtbanken in Nederland moeten zich aan de nieuwe uitspraak houden.

Scheidingen in Nederland

De uitspraak is goed nieuws als je als moeder wilt scheiden. Zeker nu, sinds 2014, het aantal echtscheidingen in Nederland weer stijgt. Vooral nu we uit de crisis komen, blijken meer mensen uit elkaar te gaan. Echtparen hebben namelijk weer de financiële mogelijkheden om dit te doen. Ook speelt mee dat we als jongere generatie niet vinden dat je voor de kinderen bij elkaar moet blijven. Ben je niet langer gelukkig in je huwelijk, dan biedt een scheiding uitkomst. Wat daarbij in opkomst is, is het online scheiden. Dit houdt in dat je alles wat met de scheiding te maken heeft, via het internet regelt. Het is momenteel één van de snelste manieren om een huwelijk te laten ontbinden. Deze manier van scheiden is enkel mogelijk wanneer je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Indien er minderjarige kinderen in het spel zijn, dien je bijvoorbeeld al een goed ouderschapsplan te hebben opgesteld.

Zo bespaar je een zoektocht naar een advocaat, gesprekken met deze advocaat en een bezoek aan de rechtbank. Een echtscheiding is hiermee voor jou als moeder stukken sneller en goedkoper geregeld. En dat betekent meer tijd voor je kinderen!

scheiden met kinderen

Tags: