Moeders van topuniversiteiten werken minder vaak

Ondanks dat de baankansen voor vrouwen die studeerden op top-universiteiten, zoals Harvard, vaak beter zijn, werken ze juist minder of stoppen ze zelfs helemaal met werken. Als deze vrouwen kinderen hebben, worden de verschillen alleen maar groter, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. Van de getrouwde vrouwen met kinderen die studeerden op een top-universiteit blijft 45 procent fulltime werken, tegenover 57 procent van de vrouwen die op een ‘gewone’ universiteit studeerden.

De verschillen tussen vrouwen met een MBA diploma zijn nog groter. Van de vrouwen met een MBA-diploma behaald op een top-universiteit werk 35 procent fulltime, terwijl onder de andere vrouwen 66 procent fulltime werkt. Het gevolg is dat er minder vrouwen in echte top-functies terecht komen in de Fortune 500 bedrijven. Deze geven de voorkeur namelijk aan afgestudeerden van top-universiteiten.

Het niet kunnen combineren van een drukke baan en het gezin wordt door hoogopgeleide vrouwen genoemd als reden om te stoppen met werken. Het verschil zit hem volgens onderzoeker Joni Hesch vooral in het feit dat vrouwen van top-universiteiten zich parttime of helemaal niet werken kunnen veroorloven. Zij komen namelijk vaak uit rijke families en hebben meer kans om met een rijke man te trouwen.

Tags: