Moedersterfte in Nederland enorm gedaald

zwangerDe kans dat Nederlandse moeders sterven tijdens de zwangerschap of in het kraambed is in de afgelopen 14 jaar met 58% gedaald, zo bleek uit een rapport van kinderrechtenorganisatie Save the Children waarin 178 landen vergeleken werden. Nederland staat daarmee op de vijfde plek van de ‘Moederindex’ na Finland, Noorwegen, Zweden en IJsland. Finland voert de lijst aan, en Niger maakt na 15 jaar plaats voor Somalië als slechtste plek om moeder te zijn.

Stijgende moedersterfte in het Westen

Nederland is volgens de hulporganisatie het enige land dat altijd al goed scoort, maar toch een grote verbetering laat zien. Over het algemeen stijgt de moedersterfte in westerse landen namelijk, door oorzaken als hoge bloeddruk, diabetes, obesitas en hart- en vaatziekten. Bovendien nemen vrouwen steeds later kinderen, en is de kans op meerlingen groter door de vruchtbaarheidsbehandelingen. Zo steeg de moedersterfte de afgelopen jaren in Zwitserland met 19%, in Spanje met 23%, in Nieuw-Zeeland met 27% en in Denemarken met 51%.

Jaarlijks onderzoek Save the Children

De hulporganisatie doet elk jaar onderzoek naar waar op de wereld het de beste plek is om moeder te zijn. Deze moederindex focust zich op kinder- en moedersterftecijfers, het opleidingsniveau van vrouwen en meisjes, beschikbare voorzieningen en inkomen.

Tags: