Scheiden en kinderen: waar moet je op letten?

media_xll_1346003Een scheiding is altijd een vervelende situatie, maar dat is helemaal het geval wanneer er kinderen in het spel zijn. Daarom willen veel mensen hun scheiding zo snel mogelijk afhandelen. Toch duurt de procedure nog altijd gemiddeld zo’n drie tot vier maanden. Voor een snelle scheiding is het belangrijk om samen goede afspraken te maken, eventueel met behulp van een scheidingsmediator.

Ouderschapsplan

Als jullie samen minderjarige kinderen hebben is het verplicht om een ouderschapsplan op te nemen in jullie echtscheidingsplan. Hierin worden afspraken gemaakt over de omgangsregeling en wie de zorg voor de kinderen op zich neemt.

Alimentatie

A02_2004alimentatieNaast de partneralimentatie zal de alimentatieplichtige partner ook kinderalimentatie moeten betalen, om naar draagkracht bij te dragen aan de opvoeding en verzorging van de kinderen. Ook over deze alimentatie worden afspraken gemaakt in het ouderschapsplan. De hoogte van de kinderalimentatie kunnen jullie samen afspreken, maar de rechter zal het bedrag altijd beoordelen en eventueel aanpassen waar nodig.

Er kunnen ook afspraken gemaakt worden over de alimentatieduur. Wanneer jullie dit niet doen, zal de wettelijke termijn gelden. Voor een huwelijk met kinderen of een huwelijk langer dan vijf jaar, is de maximale alimentatie periode 12 jaar. De plicht voor kinderalimentatie geldt tot dat de kinderen 21 jaar oud zijn. Of de kinderen studiefinanciering ontvangen of werk hebben, is niet van invloed op de hoogte van de alimentatie. Vanaf het moment dat het kind 18 wordt, kan de betalende ouder zelf afspraken met het kind maken over de hoogte van de alimentatie.

Bereken hier zelf de allimentatie

Tags: