Thuiswerken is ook milieubewust werken

Het stichten van een gezinnetje is voor veel moeders een reden om te stoppen met werken. Opvang regelen voor de kinderen is vaak lastig en te duur. Bovendien willen de jonge moeders graag tijd steken in hun kinderen en nauw betrokken zijn bij de opvoeding.

Toch biedt de huidige technologie een oplossing voor een aantal van deze problemen. Je hoeft tegenwoordig niet meer lijfelijk ergens aanwezig te zijn om zaken te doen. Een vergadering vanuit huis bijwonen is een koud kunstje geworden. Steeds meer vrouwen kiezen voor thuiswerken. In 2012 steeg deze groep met 10%. Bovendien zorgt thuiswerken voor een forse besparing op CO2-uitstoot.

In opdracht van WWF Nederland heeft onderzoeksbureau Ecofys onderzoek gedaan naar de effecten van CO2-uitstoot als gevolg van het nieuwe werken (thuiswerken). Daaruit is gebleken dat we vanaf 2020 per jaar 1,7 megaton CO2-uitstoot besparen. Dit is vergelijkbaar met de uitstoot van het elektriciteits- en gasverbruik van alle huishoudens in Amsterdam en Rotterdam samen.  De oorzaak hiervoor is logisch. Door het nieuwe werken, neemt het woon-werk verkeer en het aantal zakelijke reizen aanzienlijk af. Natuurlijk kunnen er wel ‘rebound-effecten’ plaatsvinden. Door benodigde extra ICT-oplossingen zal het energieverbruik thuis omhoog gaan. Maar deze wegen niet op tegen de besparingen die elders plaatsvinden. Door het verzamelen van informatie heeft Ecofys een goed onderbouwend rapport geschreven en de effecten van het nieuwe werken in 2020 kunnen vaststellen.

co2-uitstoot-ecofys

Dat het WFF zich hier voor inzet is niet verrassend. Het WFF werkt met meerdere bedrijven samen om op een constructieve manier ook het bedrijfsleven te verduurzamen. De klimaatverandering is een dreiging voor zowel mens als natuur. CO2 uitstoot speelt hier een belangrijke rol in. Samen met Eneco werken zij samen om de uitstoot van CO2 bij het opwekken van energie te minimaliseren, mensen te stimuleren om groene stroom te gebruiken maar ook zuinig met energie om te gaan, en om tot nieuwe innovatieve energieoplossingen te komen.

Het nieuwe werken draagt ook bij aan deze idealen en stelt werknemers in staat te kunnen werken op plaatsen en tijden die aansluiten op hun privéleven. Daarnaast is het ook gunstig voor de werkgever. Door de klimaatverandering is het noodzakelijk dat we anders gaan denken over mobiliteit; de relatie met duurzaamheid is overduidelijk.

Tags: