Thuiswerken

Moeders die liever thuis bij de kinderen zijn na de zwangerschap en toch wat geld willen bijverdienen, kunnen dat door thuis te werken. De kinderen hoeven niet naar de opvang en het scheelt ’s ochtends stress want je bepaalt zelf hoe laat je begint met werken. Je bespaart tijd op ritjes naar de gastouders, kinderopvang of opa’s en oma’s en kostbare tijd verdoen in de file is ook verleden tijd.

Keuzes maken

10030062-1

Sommige vrouwen vinden het voor de bevalling al een vervelend idee om weer te moeten gaan werken en de opvoeding van het kindje voor een gedeelte uit handen te geven. Andere moeders ontdekken pas in de eerste maanden na de bevalling dat ze het niet meer zien zitten om buiten de deur te werken. Financieel is het alleen lang niet altijd mogelijk om helemaal voor het moederschap te gaan. Thuiswerken kan dan een goede keuze zijn. Steeds meer werkgevers maken het mogelijk om thuis te werken. De technologie heeft het inmiddels zelfs mogelijk gemaakt om vergaderingen vanuit huis bij te wonen. Vooral onder vrouwelijke werknemers is er een stijging van het aantal thuiswerkers zichtbaar, in 2012 steeg het aantal met 10 procent.

Voor- & nadelen

Het voordeel van thuiswerken is dat de werktijden aangepast kunnen worden aan het gezinsleven. Liggen de kinderen op bed voor het middagslaapje? Dan is dat bijvoorbeeld de tijd om rustig aan het werk te gaan. Het is belangrijk om een goede werkplek te creëren waardoor er een duidelijke scheiding is tussen werk en privé. Het gevaar is dat je het werk moeilijk los kan laten en buiten werktijd toch nog even iets af wil maken. Een ander nadeel zijn de sociale contacten met collega’s die een thuiswerkende moeder mist. Daar staat tegenover dat het combineren van het gezinsleven en het werk waarschijnlijk eenvoudiger is.

Afspraken

Als thuiswerken een optie is om na de zwangerschap toch te kunnen werken, dan is het belangrijk om hier op tijd met de werkgever over te praten. Hoe verwacht je baas dat je in contact blijft met het bedrijf bijvoorbeeld? Daarnaast kan hij of zij helpen met een goede werkplek. Een goede bureaustoel is noodzakelijk om bijvoorbeeld RSI klachten te voorkomen. Door goede afspraken met elkaar te maken is de kans dat er verschillende verwachtingen zijn kleiner.