Veranderingen kindertoeslag 2013

In het kader van bezuinigen heeft het kabinet besloten om te bezuinigen op de kinderopvang. In 2013 wil de overheid zelfs 200 miljoen minder uitgeven aan kinderopvangtoeslag. Dat betekent dat dit jaar een aantal dingen zijn veranderd in de toekenning ervan en zullen ouders meer zelf moeten bijdragen. De hoge inkomens (boven de 118.000) krijgen in 2013 helemaal geen toeslag meer voor het eerste kind.

Het eerste kind is bij de belastingdienst het kind met de meeste uren in de kinderopvang en is dus niet per definitie het oudste kind. Afhankelijk van het inkomen is ook de toeslag verlaagd voor het eerste kind bij ouders die niet tot de hoge inkomens behoren. Ongeacht het inkomen gaat iedereen een vaste bijdrage van 15 euro per maand leveren aan de kinderopvang. Verdienen de ouders meer dan vier keer modaal, dan is deze bijdrage zelfs 191 euro per maand. De laatste verandering heeft invloed op het tweede kind van ouders met een hoog inkomen. De toeslag kwam in 2012 nog uit op ruim 82 procent, maar wordt versneld afgebouwd tot 58,2 procent in 2013.

Deze maatregelen betekenen voor veel ouders dat ze meer kosten maken op de kinderopvang. Het kan dan voordelig zijn om te kijken naar andere opties. Zo is een gastouder vaak goedkoper en kan ook thuiswerken een goedkoper alternatief zijn.

Tags: